• Imprimeix

El 22 de maig se celebra el Dia Internacional de la Diversitat Biològica

Dia internacional que commemora l’adopció del text del Conveni sobre la Diversitat Biològica a la Cimera de la Terra de les Nacions Unides sobre Ambient i Desenvolupament de Río de Janeiro, l’any 1992. Els objectius del Conveni són la conservació de la diversitat biològica o biodiversitat, l’ús sostenible dels seus components i la participació justa i equitativa dels beneficis de l’ús dels recursos genètics.

18/05/2017 14:05
El 22 de maig se celebra el Dia Internacional de la Diversitat Biològica
Logo

La biodiversitat és la major riquesa del nostre planeta i a Catalunya no n'és una excepció. Catalunya està situada en la confluència de tres regions biogeogràfiques –eurosiberiana, boreoalpina i mediterrània– que li confereixen unes condicions ambientals singulars que generen una riquesa d’ambients excepcional. Per aquest motiu forma part dels 34 territoris amb més biodiversitat del planeta i amb major grau d’amenaça (biodiversity hotspots). 

Les polítiques de conservació de la natura han permès aconseguir nombroses fites en benefici d’aquesta biodiversitat. Malgrat tots els avenços, hi ha amenaces i pressions que continuen posant en risc la biodiversitat, intensificant les tensions sobre la natura.

Per reforçar el paper de les polítiques de conservació i la coordinació amb altres polítiques sectorials i atendre de forma conjunta el repte d’aturar la pèrdua de biodiversitat al nostre país els propers anys, el Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa l’elaboració de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya.

L’Estratègia es planteja com un full de ruta amb un horitzó temporal d’aplicació fins a l’any 2030, en el que es té la visió d’una Catalunya en la qual la conservació de la biodiversitat està garantida i s’ha aconseguit aturar la seva pèrdua. Per fer realment executiva l’Estratègia i poder complir amb els objectius estratègics que aquesta estableix, es preveu elaborar plans d’acció quadriennals, amb accions prioritàries específiques, el primer dels quals per al període 2017-2021.

Conservar la biodiversitat vol dir garantir la integritat del capital natural i el proveïment dels serveis ecosistèmics que aporta la natura i, per tant, garantir la nostra supervivència com a societat. Aquest 22 de maig és una bona data per recordar el valor que té la natura per nosaltres i recolzar la seva conservació.