• Imprimeix

Serveis dels ecosistemes de l’Espai Natural Protegit de Naut Aran

Es tracta d'una impressionant i diversa mostra de paisatges d'alta muntanya pirinenca, amb una elevada freqüentació per la seva fàcil accessibilitat a la cara nord del Parc Nacional d'Aigüestortes.

06/08/2018 00:08
Serveis dels ecosistemes de l’Espai Natural Protegit

Els serveis ecosistèmics són recursos o processos dels ecosistemes naturals que aporten beneficis a la societat. A escala internacional s’han definit quatre categories diferents de serveis, tots ells vitals per a la salut i el benestar dels éssers humans: serveis de proveïment, de regulació, culturals i de suport.

Més del 57% de l’Espai Natural Protegit de Naut Aran correspon a comunitats herbàcies i matollars. Les pastures dels vessants són utilitzats per abundants ramats bovins i també per cavalls. La vaca bruna dels Pirineus és una de les races més utilitzades a l’Espai.

Diversos fruits silvestres, com maduixes i gerds, poden ser recol·lectats a l’Espai. El 99,9% del seu territori s’inclou com a reserva natural de caça.

L’alta productivitat en l’època de creixement dels prats i boscos de l’Espai, així com torberes i molleres, suposen un considerable embornal dels gasos amb efecte hivernacle.

Es tracta d’un espai molt visitat pels amants de la muntanya, especialment per l’existència dels banys de Tredòs i com a punt d’entrada septentrional al Parc Nacional d’Aigüestortes i la zona del Montardo.

L’Espai manté una mostra interessant de la fauna d’alta muntanya pirinenca, però és especialment remarcable per les comunitats de vegetació de congesteres, tarteres i mulleres amb espècies de flora molt rares i absents de la resta del Pirineu català.