• Imprimeix

Protocols de control de la flora exòtica invasora: plomall de la pampa

El plomall de la pampa o herba de la pampa (Cortaderia selloana) és una planta exòtica invasora inclosa al catàleg estatal d’espècies exòtiques invasores; està prohibit el seu comerç, transport i propagació intencionada.

14/06/2018 13:06
plomall de la pampa

Plomall de la pampa (Cortaderia selloana)

El plomall de la pampa o herba de la pampa (Cortaderia selloana) és una planta herbàcia originària d’Amèrica del Sud. Es tracta d’una planta perenne, de la família de les gramínies, que fa tofes denses que assoleixen sovint 1,5 m de diàmetre, amb nombroses fulles estretes i llargues, linears i de tacte aspre. Floreix de juliol a octubre i les flors s’agrupen en densos plomalls, generalment blancs, tot i que n’hi ha de violacis. Comença a fructificar a les darreries d’estiu i produeix un elevat nombre de llavors.

És una planta ornamental amb un caràcter marcadament invasor, que pot arribar a ocupar grans extensions. A Catalunya sol trobar-se sobretot en ambients ruderals (com terrenys remoguts, vorades de vials o conreus, etc.), però també és molt freqüent en zones de maresma, jonqueres i herbassars humits. És una espècie molt estesa al nostre territori, principalment a les comarques litorals, i especialment abundant a algunes d’elles, com el Baix Llobregat i el Maresme.

Tot el gènere Cortaderia (i per tant l’espècie Cortaderia selloana) està inclòs al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores (d’acord amb el Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, pel qual es regula el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores), fet que determina la prohibició de la seva comercialització, transport i plantació, així com d’altres prohibicions en relació a la tinença.

Convé dur a terme l’eliminació dels poblaments naturalitzats d’aquesta espècie seguint protocols de control elaborats per experts i obtenint les autoritzacions corresponents en cada cas.