• Imprimeix

Simposi Europeu sobre qualitat de l'aire, soroll i efectes en la salut a les aglomeracions urbanes

El proper 5 de juny, coincidint amb el dia Mundial del Medi Ambient, tindrà lloc a la ciutat de Barcelona el seminari d’àmbit europeu "Simposi Europeu sobre qualitat de l'aire, soroll i efectes en la salut a les aglomeracions urbanes", emmarcat dins les accions del Pla de millora de la qualitat de l’aire horitzó 2020 i que serà inaugurat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

10/05/2015 14:05
jornada

L’objectiu d'aquest seminari és debatre dins de l’àmbit europeu les afectacions sobre la salut pública dels ciutadans sotmesos a nivells de concentració elevats de contaminants atmosfèrics locals -com els òxids de nitrògen, les partícules fines i l’ozó troposfèric- i a nivells elevats de soroll, així com els plans d’acció i les mesures de xoc que estan emprenent les principals ciutats europees per reduir els nivells de contaminació.

El seminari comptarà amb dos blocs temàtics i una taula rodona. El bloc “Plans d’acció per la reducció de la contaminació” serà introduït per Andre Zuber, màxim responsable de la Comissió Europea del Paquet legislatiu “ Clean Air for Europe.

La taula rodona, moderada per la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, comptarà amb la participació dels responsables de la vigilància i planificació de la qualitat de l’aire de les ciutats de Londres, París, Berlin, Milà, Florència i Barcelona.

La implantació de zones de baixes emissions, la fiscalitat de la contaminació per NOx i PM10 en zones contaminades com a eina de finançament del transport públic, la necessitat de substituir el parc de vehicles actual per vehicles de baixes emissions de contaminants locals o emissions locals zero com el vehicle elèctric; l’aposta per les energies més netes en la mobilitat com el gas natural; la bicicleta urbana per a la mobilitat obligada; els models de creixement de ports i aeroports pròxims a les ciutats i les noves normatives d’emissions dels vaixells per partícules i òxids de nitrògen; la generació elèctrica en grans centrals elèctriques i la necessitat d’avançar en la implementació de la Directiva d’emissions industrials hi seran objecte de debat.

El segon bloc “Perspectives en l’àmbit de la salut i la recerca epidemiològica” serà introduït per Francesco Forastiere, consultor de l’Organització Mundial de la Salut en matèria de salut i contaminació i ex president de l’ Associazione Italiana di Epidemeologia, i comptarà amb participació del director del CREAL, el CSIC i el secretari general de Salut Pública del Govern de la Generalitat, Antoni Mateu.

La cloenda del seminari anirà a càrrec del conseller de salut del Govern de la Generalitat, Boi Ruiz.

La jornada és coorganitzada per la Direcció General de Qualitat Ambiental, el CREAL i ISGlobal i compta amb el suport de la Xarxa Air de la UE.

Les inscripcions es tancaran el dia 3 de juny a les 15:00 hores.