• Imprimeix

Definició

Un hàbitat es pot definir com una part del territori caracteritzada pels factors ambientals (humitat, salinitat, substrat, tipus de sòl, etc.) i per les comunitats d'organismes vius que conté, o com un fragment de la biosfera sotmès a un conjunt de factors ecològics; entesos així, molts dels hàbitats poden ser definits mitjançant les biocenosis que hi estan implicades. També es pot definir com un ambient que permet el desenvolupament de certes poblacions d'éssers vius, format tant per elements físics com pels elements biològics que hi són presents.

Als hàbitats solen aparèixer unes espècies característiques que ens ajuden a reconèixer-los. De vegades, aquestes espècies són les que predominen en l'hàbitat i les que el defineixen i li donen nom. Així, entre els hàbitats de Catalunya trobem l'hàbitat de les fagedes subalpines, o el dels alzinars amb pins de la terra baixa mediterrània.

No obstant això, tot i que sovint es fa referència a la vegetació per caracteritzar els hàbitats, un hàbitat no és un tipus de vegetació, sinó un conjunt d'elements físics i biològics que apareixen associats al territori, amb una certa regularitat. Aquests elements determinen el funcionament ecològic de l'hàbitat. El concepte d'hàbitat és, per tant, un concepte ecològic. L'estudi dels hàbitats és molt important per a la conservació de la biodiversitat, ja que s'ha fet evident que qualsevol estratègia de conservació d'espècies requereix la conservació dels hàbitats on aquestes espècies desenvolupen el cicle vital.

El concepte d'hàbitat és un concepte ecològic i es pot definir com "l'ambient que permet el desenvolupament de certes poblacions d'éssers vius". Està format tant per elements físics com per elements biològics.
Data d'actualització:  10.03.2009