• Imprimeix

Serra del Montsec

Serra del Montsec

L’Espai Natural de la Serra del Montsec és la unitat prepirinenca central i, en especial, de les serres exteriors que presenta més diversitat i representativitat dels paisatges d’aquest territori. Els elements dels seus sistemes naturals (geologia, flora i fauna) determinen un conjunt de notable interès i de gran singularitat dins de Catalunya.

La serra del Montsec constitueix una barrera natural entre la conca de Tremp, les serres interiors del Prepirineu central i els primers contraforts que s’obren a la depressió Central. En realitat, és un espai de transició entre el caràcter pirinenc i prepirinenc al nord i el mediterrani continental al sud.

El relleu és molt singular i abrupte, amb diversos elements de gran rellevància geològica (congost, gresos submareals, etc.), i constitueix un dels més importants contraforts del Prepirineu, amb uns 42 km de cingleres (el sistema acinglerat més llarg de Catalunya). Es tracta de l’espai prepirinenc amb més riquesa de paisatges i amb la presència de determinats endemismes de la flora i fauna invertebrada i rareses de la flora i fauna superior.