• Imprimeix

L'Alta Garrotxa

imatge

L’Alta Garrotxa és un dels espais naturals més importants del Prepirineu oriental de llevant, a causa de la seva diversitat, singularitat i del relatiu aïllament geogràfic (provocat per l’encerclament de muntanyes en una zona fronterera), fet que ha permès preservar una alta diversitat d’ambients naturals en bon estat de conservació.

D’est a oest es poden distingir diverses unitats de naturalesa calcària com les valls de Salarsa, de Bolòs i del Bac, vall de Carreres, les valls de Llierca i de la Muga, les muntanyes del Mont, la serra Lliurona i el massís del Castell de Bac Grillera.

La important dissimetria dels vessants i els factors climàtics determinen un fort contrast entre la vegetació mediterrània i eurosiberiana, amb gran quantitat de biòtops -rius, boscos, prats, cingleres- que acullen endemismes de flora i moltes espècies endèmiques i rares de la fauna invertebrada; tot plegat constituieix una biocenosi de gran interès biogeogràfic. L’aïllament i el caràcter feréstec del territori han facilitat l’establiment d’una fauna rica i diversa, representativa de la muntanya mitjana catalana, i el manteniment dels processos i la dinàmica ecològica essencial.