• Imprimeix

Muntanyes de Prades

Muntanyes de Prades
Les Muntanyes de Prades són un espai natural de primer ordre a Catalunya, que compleix amb els requisits bàsics de diversitat, representativitat i singularitat,i és enquadrat dins el sistema mediterrani català. Constitueix una unitat geogràfica perfectament identificable entre les comarques de l'Alt i Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat.

Es tracta d'un espai biogeogràficament excepcional que incorpora al seu interior espais naturals de protecció especial, com les reserves naturals parcials del Titllar i de la Trinitat.

La coexistència de paisatges plenament mediterranis amb altres de centreeuropeus, i fins i tot boreals, fa que sigui un espai molt interessant des del punt de vista biogeogràfic. Els canvis de vessants, el gradient altitudinal, els diferents substrats, l'acció antròpica, etc. permeten la instal·lació de biocenosis molt diverses, com les rouredes de roure reboll, úniques a Catalunya, que es reparteixen en l'espai formant un mosaic complex. D'altra banda, s'ha de considerar l'existència de jaciments paleontològics de gran valor científic, declarats Patrimoni Mundial per la Unesco l'any 1992.

En conjunt, doncs, és un dels espais naturals bàsics i d'especial interès per a Catalunya, i conserva valors científics, paisatgístics i socioculturals únics al país.