El Departament manté externalitzades (amb convenis, contractes o ajuts) part de les seves responsabilitats mitjançant cinc centres més, públics o privats, especialitzats (vegeu enllaços adjunts).

L’Hospital Mediterrani Veterinaris (Reus, Baix Camp) és un centre autoritzat per centralitzar tots els animals protegits del Camp de Tarragona, estabilitzar-los i derivar-los el més aviat possible a un Centre de Fauna del DTES. Aquest hospital reenvia els animals ingressats, un total de 536 animals durant l’any 2016.

Es col·labora amb determinades clíniques i hospitals veterinaris privats en la recollida de fauna protegida. Aquestes clíniques i hospitals serveixen per a centralitzar els animals fins la recollida per part dels Agents Rurals i el posterior trasllat a un centre de fauna del Departament.

Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), en col·laboració amb l'Ajuntament de Masquefa (Anoia).

Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera (CRTA), en col·laboració amb l'Associació Amics de la Tortuga de l'Albera (ATA) (Garriguella, Alt Empordà).

L'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (Adeffa) vetlla per la conservació de la fauna i flora autòctona del territori, amb especial incidència en la fauna i flora dels rius.

Data d'actualització:  28.06.2017