• Imprimeix

L'observatori de Boumort

L'observatori de Boumort

El canyet de la RNC de Boumort fa 20 anys que funciona gràcies al gran esforç dels guardes de la Reserva (per exemple, l'any 2004 es van aportar més de 6.000 kg de potes de xai).

Actualment és el segon punt de la península Ibèrica amb més presència d'una espècie en perill d'extinció, com és el cas del trencalòs (Gypaetus barbatus). Així mateix, gràcies al funcionament d'aquest canyet, la reserva compta avui dia amb la colònia de cria de voltor comú (Gyps fulvus) més important de Catalunya.

Des del 2003 hi ha un nou observatori al canyet de Boumort, que substitueix l'anterior, des d'on es pot garantir un correcte funcionament del servei de fotografia.

A la vegada, s'ha dotat el canyet d'un espai ben condicionat per a l'estudi científic d'aquestes espècies.

L'observatori té uns 11,5 m2 bruts de superfície. Està recobert amb pedra de la zona, amb la finalitat d'integrar-lo en el medi que l'envolta. Permet disposar de 360º d'observació a fi de donar una visió panoràmica del canyet.

L'observatori consta de diferents mòduls:

  • Espai d'observació: aquest espai hexagonal d'uns 6 m2 de superfície neta (9,3 m2 construïts) s'utilitza per observar els ocells del canyet. El fet d'haver-li donat aquesta forma hexagonal permet que l'observació es pugui fer des dels 6 laterals existents. Aquest aspecte, pel que fa a la fotografia, permet utilitzar una finestra o una altra, depenent de la llum i del moment del dia.
  • Espai annex: aquest espai en forma de cub té uns 2,2 m2 de superfície neta (4,5 m2 construïts). En aquest àmbit se situa la porta d'entrada. Hi ha uns prestatges per deixar-hi material i un lavabo petit.
  • Bassa d'abeurada i de bany per a la fauna: del dipòsit que recull les aigües pluvials hi ha un sobreeixidor que condueix l'aigua cap a una bassa d'uns 10 metres de diàmetre que permet abeurar la fauna i donar-li la possibilitat de banyar-se.
L'observatori de Boumort
  • Cal portar el permís corresponent. Per aconseguir-lo, s'ha d'omplir el full de sol·licitud i enviar-lo a: Reserva Nacional de Caça de Boumort, Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Serveis Territorials a Lleida, c/ Can Farga, 4. 25620 Tremp.
  • Cal pagar una taxa d'utilització de l'observatori per persona i dia, per a l'execució de permisos per fotografiar o filmar fauna salvatge des d'un observatori fix en una reserva nacional de caça.
  • Qualsevol persona que utilitzi l'observatori, sigui fotògraf o acompanyant, ha de portar el permís nominal corresponent, així com el comprovant de pagament de la quota.
  • Els diners que es recapten per temporada reverteixen en el funcionament del canyet i de l'observatori amb la contractació d'uns serveis que facilitin aquesta activitat i la conservació de les espècies. Això implica que es vigili aquesta àrea i l'activitat dels fotògrafs.
  • El període hàbil per fotografiar és de dilluns a dissabte (exceptuant-ne els festius) durant tots les mesos de l’any sempre que les condicions d’accessibilitat així ho permetin; es poden modificar els horaris segons l'època de l'any i d'acord amb la guarderia.
  • Cal cedir una còpia de les fotografies remarcables científicament (individus amb marques alars, amb problemes físics, etc.), així com d'una fotografia de cada reportatge per als arxius del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
L'observatori de Boumort
Data d'actualització:  03.03.2015