• Imprimeix

Espècies exòtiques invasores

Espècies exòtiques

Algunes de les espècies exòtiques que s'han introduït al territori tenen la capacitat de sobreviure, reproduir-se i escampar-se pels ambients naturals. Algunes són capaces de produir impactes considerables en els ecosistemes naturals, en els nostres cultius i en la nostra salut. Aquestes espècies són les exòtiques invasores. No totes les espècies exòtiques són invasores, per sort només un petit nombre de les espècies que arriben al nostre territori tenen la capacitat d'escampar-se i sobreviure als nostres ambients naturals.

A Catalunya han estat introduïdes accidentalment diversos organismes exòtics invasors, principalment insectes i plantes. Però, per altra banda, moltes de les espècies han estat portades voluntàriament, pel seu interès, com animals de companyia i per a l'aquariofília; posteriorment s'han escapat o alliberat al medi natural. En el cas de la flora, moltes de les invasores han estat introduïdes incialment com a plantes ornamentals i de jardineria.

El Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, pel qual es regula el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores defineix l'espècie exòtica o al·lòctona com a espècies i subespècies, incloent-hi les seves parts, gàmetes, llavors, ous o propàguls que puguin sobreviure o reproduir-se, introduïts fora de la seva àrea de distribució natural i de la seva àrea potencial de dispersió, que no hauria pogut ocupar sense la introducció directa o indirecta, o sense que l'home en tingués cura.