• Imprimeix

Acte de commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient 2018

Per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient el passat 5 de juny, el Departament de Territori i Sostenibilitat va organitzar al Palau de la Generalitat el lliurament del Premi Medi Ambient 2018. La cerimònia fou presidida pel M. Hble Sr. Joaquim Torra i Pla, president de la Generalitat de Catalunya i va comptar amb la benvinguda del Sr. Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat.

Tots

 

En l’acte, presentat per la periodista especialitzada en medi ambient Cori Calero i amenitzat per la música de Gemma Humet, es van lliurar els premis en les modalitats de “Projectes de recerca, desenvolupament i innovació” i “Iniciatives de protecció i millora del medi ambient”, aquest any emmarcades en la temàtica de l’economia circular. I la modalitat de “Trajectòries de protecció i millora del medi ambient”.

En aquest sentit, va tenir lloc un diàleg amb tres experts en aquesta temàtica: l’economista Modest Guinjoan, el coordinador de l’Espigall, Dr. Jordi Puig, i la directora de Comunicació Corporativa d’Unilever, Ana Palencia.

Els finalistes per aquesta modalitat van ser: Thermal Recycling of Composites, l'empresa Masias Maquinaria i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

El guanyador ha estat l'empresa Masias Maquinaria pel projecte "Let's wear it again" que es centra en la reutilització de roba usada impossible de comercialitzar per a convertir-la en fil reutilitzable. 

El jurat ha valorat l'estalvi de recursos naturals i l'allargament de la vida del material tèxtil. I distingeix la iniciativa perquè demostra que l'economia circular és possible i viable en un sector tant important a Catalunya.

masias

Els finalistes en aquesta modalitat van ser Sadako Technologies amb el projecte "Intel·ligència artificial aplicada als residus", l'Associació d'empresaris del Polígon Industrial Bufalvent (Bages) amb el projecte pilot "Simbiosi Industrial i l'Oficina Sinèrgies Bufalvent" i l'Associació Espigoladors amb "Es im-perfect".

El jurat va decidir distingir dues iniciatives de les tres finalistes. D'una banda, l'Associació Espigoladors que promou l'economia social amb el seu projecte: ofereixen paquets de productes reaprofitats i donen feina a persones amb situació de risc d'exclusió social de manera participativa, inclusiva, sostenible i transformadora.

D'altra banda, el premi va recaure per l'Associació d'empresaris del Polígon Industrial Bufalvent pel projecte pilot de simbiosi industrial. L'objectiu del projecte es optimitzar els recursos materials i energètics del polígon. L'any 2017 van crear l'oficina de sinèrgies que els ha permès ampliar el projecte a tota la comarca Bages, convertint-se en una entitat referent en el foment de la transició per part de les empreses comarcals cap a l'economia verda i circular.

El jurat ha valorat les diverses dimensions que pot tenir l'economia circular. Per això, ha destacat a iniciatives que poden ser aplicades per organitzacions petites i per moltes empreses amb recursos diversos.

 

 

bufalvent
espigoladors

En l'última modalitat, va haver-hi tres projectes finalistes:

  • L'Associació Trenca, per la seva tasca des del 1998 en la preservació i millora del patrimoni natural i la conservació i recuperació d'espècies emblemàtiques com la Trenca, el voltor negre entre d'altres; així com, en el desenvolupament agroambiental sostenible, l'educació ambiental i la custòdia del territori.
  • La Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural (Depana), creada l'any 1976 amb l'objectiu de cobrir la necessitat de treballar en la conservació ambiental ampliant els seus objectius cap a accions, projectes i campanyes en diferents àmbits; la defensa del parc agrari del Delta de Llobregat, etc.
  • El Consorci del Ter, pels 20 anys treballant en la defensa del riu Ter i el medi ambient en general.

 

La guanyadora va ser Depana, la primera entitat ecologista de Catalunya. El jurat ha destacat el seu ressó mediàtic i la seva tasca amb la ciutadania amb projectes d'educació ambiental.

A més a més, el jurat ha acordat donar una menció honorífica a títol pòstum al geògraf i tècnic de l'Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant més de 20 anys, Paco Muñoz-Gutierrez. Els membres del jurat han valorat la seva lluita constant contra el malbaratament alimentari a través de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) de la qual era fundador i per promoure iniciatives com ara Gotimplora i projectes de millora de gestió de residus.

 

Depana
Paco