• Imprimeix

Acte de commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient 2017

conjunt

El passat 6 de juny a l'Institut Botànic de Barcelona, es commemorà el Dia Mundial del Medi Ambient. A l'acte, en què també es feu entrega dels Premis Medi Ambient 2017, es va comptar amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat.

El Premi consta de tres modalitats: actuacions de recerca, innovació i desenvolupament; iniciatives de protecció i millora del medi ambient; i trajectòries de persones o institucions dedicades a la conservació i millora del medi ambient. Aquest any, les dues primeres estaven enfocades a la distinció d'aquells projectes ambientals de ciència ciutadana més innovadors.

 

 

 

  

En la primera modalitat el guardó ha estat compartit per a dues candidatures:

  • “SAVEnergy: foment de l’estalvi d’energia de les llars dels joves de secundària”, de Dolors Grau Vilalta, del Grup de Recerca EXPLORATORI de la Universitat Politècnica de Catalunya. L’objectiu d’aquest projecte és el de portar a terme accions adreçades als joves de secundària per tal d’incentivar l’estalvi energètic, en els seus Instituts i especialment a les seves pròpies llars. La prova pilot s’està iniciant a la Comarca del Berguedà i consistirà en avaluar el “Consum i estalvi d’ energia” en primer lloc en el propi Institut, i en segon lloc a les llars dels joves.

 

  • “Plant*tes. Ajuda’ns a mapejar les plantes que fan al·lèrgies” del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA-UAB) i el Centre de Visió per Computador (CVC). Mitjançant un app, integrada en l’acció de ciència ciutadana proposada, permetrà reduir l’exposició al pol·len de les persones al·lèrgiques en zones urbanes, ja que farà possible evitar les àrees amb més risc en temps real, i facilitarà el coneixement dels ecosistemes d’arbres i altres plantes a les ciutats de Catalunya, els quals formen part del patrimoni natural del nostre país.
savenergy

Entrega del guardó a Dolors Grau i Josep Font, del Grup de Recerca EXPLORATORI de la Universitat Politècnica de Catalunya.

plant*tes

La directora i professora de l'ICTA-UAB Jordina Belmonte recollint el premi atorgat.

En la segona modalitat el premi també ha estat per a dues candidatures:

  • “Ornitho.cat”, de l’Institut Català d’Ornitologia; per tractar-se d’un projecte de ciència ciutadana focalitzat a treure el màxim profit de les observacions faunístiques que fan milers de voluntaris i afeccionats a Catalunya. Ornitho.cat és un projecte de ciència ciutadana 100% online focalitzat en treure el màxim profit, de cara a la recerca i la conservació, de les observacions faunístiques que fan milers de voluntaris i afeccionats de Catalunya de manera rutinària al llarg de tot l'any.

 

  • “RiuNet”, del Grup de recerca FEM (Freshwater Ecology and Management) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona i que té com a objectiu apropar els ciutadans als rius i implicar-los en l’avaluació del seu estat ecològic. Per fer-ho d’una manera senzilla i divertida, s’ha desenvolupat l’aplicació (APP) per a mòbils RiuNet

 

El jurat ha fet una menció honorífica al “Programa de seguiment de les Papallones Diürnes de Catalunya (Catalan Butterfly Monitoring Scheme)”, del Museu de Ciències Naturals de Granollers; pels més de 24 anys de desenvolupament del projecte, amb més de 150 estacions d’observació entre tot el territori català, l’andorrà i el de les Illes Balears.

ortinho

El director general Gabriel Gargallo i el secretari general Marc Illa, recollint el guardó.

riunet

Entrega de guardó al Sr. Narcís Prat i Pau Fortuño del Grup de Recerca Freshwater Ecology and Management.

papallones

Recull el premi Constantín Stefanescu del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

En la tercera modalitat els finalistes foren tres, la "Societat Catalana d'Educació Ambiental", la premiada "Associació de Naturalistes de Girona" pels seus 37 anys de trajectòria cívica, comptant únicament amb el treball i l’esforç dels seus voluntaris. També s’ha reconegut el seu altruisme i la significació com a entitat referent, especialment a les comarques gironines.

I finalment, el biòleg i consultor Francesc Giró que ha rebut una menció d’honor com a director de l’entitat de custòdia AccióNatura, pels seus 40 anys de treball impulsant i desenvolupant iniciatives i projectes de caràcter ambiental, especialment els dedicats a la conservació de la natura, amb implicació personal, més enllà de la professional.

ang

El Sr. Lluis Ball-llosera de l'Associació de Naturalistes de Girona recollint el guardó.

giro

Entrega del guardó al biòleg i consultor Francesc Giró.

Data d'actualització:  12.06.2017