• Imprimeix

Hort ecològic, escolar i urbà

Projecte d’hort desenvolupat per l’Escola Rubió i Ors de Reus del curs 2007-2008 al 2009-2010, partint de la convicció que l’escola és el marc idoni per a l’adquisició de valors i per al desenvolupament d’actituds responsables envers la natura, i que la feina relacionada amb l’hort pot contribuir a la consecució de la majoria d’objectius de l’educació primària.
Comprèn un recull d’activitats elaborades pel professorat i programades com a miniunitats didàctiques, amb indicació del cicle en què s’han de dur a terme i els altres cicles a què es poden adaptar. S’ha utilitzat la taula d’indicadors competencials facilitada pel CESIRE-CEDEC, que permet analitzar-les des del punt de vista de la competència científica.
I consta també d’uns annexos, que contenen material fotogràfic de la feina a l’hort i de l’ús d’instruments científics i documentació diversa derivada de la realització del projecte (dibuixos; fitxes de camp de l’alumnat; graella d’avaluació de la planificació, del desenvolupament i dels resultats del projecte, etc.)

Document que presenta la construcció de l’hort escolar com a punt de partida per a l’educació ambiental i l’exploració i implantació d’estratègies docents innovadores a l’escola. (En castellà).
RIPOLL CATALÀ, V. El huerto escolar ecológico. Pdf de 19 pàgines

Sumari de continguts:

1.1. Título del proyecto
1.2. Planteamiento y justificación: antecedentes y circunstancias en que se inscribe, adecuación y oportunidad de la experiencia
1.3. Objetivos que se pretenden
1.4. Plan, metodología y organización del trabajo
1.5. Las actividades en el huerto ecológico escolar
1.6. Criterios para valorar los resultados o proceso de evaluación previsto
1.7. Bibliografía utilizada para realizar el proyecto

Treball presentat a la V Setmana d’Educació Ambiental que explica la utilitat didàctica d’un hort ecològic a l’escola i presenta els elements bàsics per a organitzar-lo i gestionar-lo.
BOFILL, M. Hort escolar ecològic. V Setmana d’Educació Ambiental. Pdf de 17 pàgines

Sumari de continguts:

I. PER QUÈ UN HORT ESCOLAR ECOLÒGIC?
II. ELEMENTS BÀSICS PER ORGANITZAR UN HORT
III. PRINCIPIS BÀSICS PER A GESTIONAR UN HORT ECOLÒGIC
IV. CONTROL D’HERBES ESPONTÀNIES EN HORTICULTURA ECOLÒGICA
V. L’ADOB EN VERD
VI. EL COMPOSTAGE CASOLÀ
VII. LES FAMÍLIES HORTÍCOLES MÉS IMPORTANTS
VIII. BIBLIOGRAFIA

Document de la Fundació Catalana de l’Esplai, vinculat al Programa escoles verdes, que exposa el potencial didàctic de l’hort escolar en la gestió i organització del centre, l’ambientalització del currículum i l’acció sobre l’entorn proper.

Informació relacionada

 Document que enumera diverses activitats relatives al sòl, les plantes i l’entorn que es poden treballar a l’hort, classificades curricularment.

La guia intenta donar resposta a la demanda creixent i a les consultes de professors i professores que volen iniciar o estan realitzant un hort a les seves escoles. La seva singularitat, però, prové del fet que amplia la perspectiva integrant les feines pròpies d’un hort amb els aprenentatges que se’n poden derivar a l’aula i als laboratoris.


SOLÉ, J.; WEISSMANN, H. L’HORT ESCOLAR. Guia pràctica d’horticultura ecològica. Barcelona: Ajuntament de Barcelona. Sector de Serveis Urbans i Medi Ambient, 2006. 99 pàgines.

Recurs adreçat a educació infantil, parvulari i educació primària (cicle inicial) amb material didàctic vinculat a la masia Can Cadena, transformada actualment en un hort urbà amb setze parcel•les, on s’organitzen visites guiades per a escolars als horts conreats amb tècniques ecològiques i als corrals dels animals domèstics. (Oberta al públic els caps de setmana).


AJUNTAMENT DE BARCELONA. PARCS I JARDINS. Can Cadena. Material didàctic complementari. Educació infantil. Parvulari i Educació Primària. 13 p. [S.I.: s.n., s.a.]

Informació relacionada

Pàgina del web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural on trobem un seguit de materials de referència sobre alimentació i horticultura amb valor didàctic .

Materials que hi figuren:
- Fitxa divulgativa núm. 2: Recull de material educatiu 2013
- A taula! Manual per a la introducció d'aliments ecològics i de proximitat a les escoles
- Maleta pedagògica per a l'Educació Primària i l'ESO "De l'hort a casa"
- Exposició escolar itinerant "Què són els aliments ecològics?"
- Àlbum il•lustrat infantil "Què és l'agricultura ecològica?"
- Pensem el que mengem?
- L'Hort escolar - Guia pràctica d'horticultura ecològica
- Projecte europeu Organic Edunet
- Curs hort urbà ecològic

Informació relacionada

Recull de consells i dites de la gent gran de la comarca de l’Urgell, elaborat per un nombrós grup de persones que hi ha ajudat amb el seu saber i la seva dedicació.

Es tracta d’un llibre que combina els millors consells tècnics sobre maneig ecològic a l’hort,amb els coneixements de les nostres persones grans; i que  recupera els mètodes que s’utilitzaven per conservar els productes de l’hort i les dites tradicionals que formen part de la nostra llengua i cultura. 

FUENTES Teresa; SOLÉ Pau; VIÑAS Laia; RODRÍGUEZ Olga. Com fer un hort ecològic – amb consells i dites de la gent gran de l’Urgell. [S. l.]: Consell Comarcal de l’Urgell, 2011. 45 p.

Cultures Trobades ha fet pública la llista de fruiters llestos per a ser escampats aquest hivern. Si us interessa plantar-ne cap, podeu contactar amb l’entitat per a recollir-ho. S’entreguen amb l’arrel nua i sense reserva prèvia.

Informació relacionada

Publicació que recull les activitats d’agroecologia escolar del Pla de dinamització educativa de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès que s’ofereixen als centres escolars des de fa uns cinc anys. És el resultat de la col•laboració entre la UAB, l’Associació Agroecològica de Collserola l’Ortiga, Argelaga Serveis Ambientals SL i l’Ajuntament de Sant Cugat.

MÁRQUEZ, Melani (coord.). Recull d’activitats per a l’agroecologia escolar. Sant Cugat del Vallès: Universitat Autònoma de Barcelona, Departament de Didàctica de la Matemàtica i les Ciències Experimentals, 2014. 87 p.

Unitat didàctica molt completa elaborada per Alimentacción, que permet integrar en la feina docent, gràcies a l’hort escolar, un seguit d’aspectes de les àrees curriculars, de l’educació en valors i de l’educació ambiental vinculats a la desaparició de la cultura agrícola i alimentària tradicional. (En castellà)

Informació relacionada

El bloc de l’hort escolar de l’Escola Sant Martí d’Arenys de Munt té, entre altres recursos interessants, el d’Horts del món, on es recull la manera de treballar els horts escolars a diferents parts del món, així com materials i noves idees. Podreu conèixer les experiències d’Austràlia, Anglaterra, França, Polònia, Alemanya, Itàlia, Estats Units i Nicaragua.

Informació relacionada

Ja està disponible la versió digital de la maleta pedagògica “De l’hort a casa” en la qual podreu trobar tots els recursos descaregables.
Aquests es troben també físicament, en préstec, als Centres de Recursos Pedagògics.

Data d'actualització:  21.01.2014