Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Juny 2018 #110

'No hi ha acció efectiva sense comunicació eficaç'

José Manuel Campa. Polític i economista

Tres joves delegats participen en la 3a Conferència del projecte europeu Let’s Take Care of the Planet a Lisboa

Del 21 al 25 de maig gairebé 70 joves procedents de 9 països europeus s’han trobat a Lisboa, on han compartit experiències, han participat en dinàmiques per aprofundir en els seus coneixements ambientals i han estat rebuts al Parlament portuguès. L’Adriana, el Ferran i la Mariona. del Col·legi Sant Ramon Nonat de Barcelona, l’Escola Mestral de St. Feliu de Llobregat i l’Institut de Sta. Coloma de Farners, van ser els 3 joves representants de centres educatius de la XESC.

Llegiu-ne més

Us expliquem

Sessions de treball amb professorat d’EV dins del procés de millora del servei d’assessorament i suport del PEV

Durant el mes de maig s’han portat a terme un total de 10 sessions de treball per tot el territori amb el professorat de centres de la Xarxa d’Escoles Verdes amb l’objectiu de reflexionar i proposar millores en l’actual servei de suport i assessorament que ofereix el PEV. En breu rebreu un qüestionari per donar la vostra opinió sobre l’actual servei.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Ultra Clean Marathon, la cursa de la Natura

Entre el 13 i el 19 de maig, dos esportistes compromesos amb el medi ambient, l‘Albert Bosch i la Nicole Ribera, han encapçalat les 7 maratons que s’han fet durant 7 dies consecutius passant per espais naturals mentre recollien residus. Durant aquests 295,365 km els corredors han estat acompanyats per centenars de voluntaris, per membres d’entitats ambientals i per l’alumnat de 10 centres educatius, la majoria de la nostra xarxa d’escoles verdes, que s’hi van sumar.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La 3a Setmana de la Natura ha programat 407 activitats

Del 26 de maig al 5 de juny s’ha celebrat la tercera edició d’aquesta Setmana amb un munt d’activitats programades arreu del territori i la participació de moltes escoles verdes. Una cinquantena d’aquestes activitats han estat organitzades per escoles.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La 2a Setmana Bio a l’escola arribarà el mes d‘octubre

Amb aquesta iniciativa dels tres Departaments de la Generalitat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Departament d‘Ensenyament i el Departament de Territori i Sostenibilitat, entre el 22 i el 28 d’octubre, es programaran tot un seguit d’activitats destinades a donar a conèixer i promoure la producció i l’alimentació ecològica. Al llarg d’aquesta setmana també es lliuraran els premis Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica. Més informació al web.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Fundació Rezero i l'Institut Comte de Rius de Tarragona guanyen el IX Premi Europeu de Prevenció de Residus

El 22 de maig Europa ha fet un reconeixement a la campanya “Jo soc Coco”, de foment del consum conscient entre la ciutadania, i a la idea de crear un conjunt d’activitats per a alumnat de secundària centrades a repensar i redissenyar aparells ortopèdics i mèdics.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Les escoles actuen

Celebració de la Setmana Verda-Agrària a l’Institut Giola de Llinars del Vallès (Vallès Oriental)

Durant la primera setmana de març una de les actuacions que va liderar l’alumnat de 1r d’ESO sota la campanya Stop Alumini va ser una acció de conscienciació i crítica social inspirada en l’artista de StreetArt, Isaac Cordal, amb la creació de figures amb el paper d’alumni recollit a l’escola. Aquestes figures es van exposar amb la informació sobre la petjada ecològica que representava l’alumini reciclat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Participació al Let‘s Clean Up Europe de l’escola Rosella de Viladecavalls (Vallès Occidental)

Durant el mes de maig l‘alumnat del cicle inicial d’educació primària ha participat a la campanya de recuperació i neteja de residus d’abast europeu Let's Clean Up Europe. Amb la seva actuació es van recollir 102 kg de deixalles a la riera de Gaià i 10 kg al camí de Can Sanahuja i es van recuperar aquests espais naturals.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El consum responsable a l’escola Josep Guinovart de Castelldefels (Baix Llobregat)

Durant aquest mes de maig totes les aules de l’escola han fet un treball reflexiu i un debat sobre el consum excessiu i innecesari i els efectes negatius sobre el medi ambient que provoca l’esgotament de recursos i la generació de residus. El treball final és un vídeo amb les propostes fetes pels alumnes per esdevenir consumidors responsables.

Llegiu-ne més
shadow bottom
1r Premi al concurs interescolar The Fonix al projecte transversal anglès-escola verda de l‘Institut Joan Ramon Benaprés de Sitges (Garraf)

El 26 de maig, 3 alumnes de tercer d’ESO han obtingut el primer premi en el concurs interescolar d’anglès de Catalunya amb la presentació d’algunes de les propostes que ha treballat el centre com a escola verda. Es tracta del mural sobre la contaminació de les aigües pels residus plàstics i la decoració i personalització dels contenidors de recollida selectiva de residus.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El pati, un espai educatiu a l’escola Vall del Ges de Torelló (Osona)

El procés participatiu de disseny i millora de l’espai del pati es va iniciar el curs passat amb sessions mensuals de treball i aportacions d’alumnat, mestres, AMPA, famílies i equip directiu que han incorporat zones de joc motriu, simbòlic, experimentació i observació. Aquest curs s’ha fet realitat la cabanya de vímet viu que es va dissenyar juntament amb l’alumnat de 3r i 4rt amb la col·laboració del Col·lectiu Volta Arquitectes Investigació Canyera.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Finalitzada la fase d’implantació del projecte pilot Amphibia de servei comunitari ambiental

El mes de maig un grup d‘alumnat de secundària i professorat dels instituts de Sils i de Santa Coloma de Farners han participat en la sortida a camp del projecte pilot del servei comunitari a les basses properes als seus centres acompanyats d’un tècnic expert de la Societat Catalana d’Herpetologia. L’objectiu del servei és la contribució a la catalogació de les basses i l’estudi de la seva biodiversitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Taller d‘indicadors ambientals a l’Institut Terra Alta de Gandesa (Terra Alta)

Els alumnes de 1r d’ESO han realitzat un taller de líquens en el qual, gràcies a l’ús de lupes, han pogut observar la seva estructura (alga i fong) i han après la importància d’aquests éssers vius com a indicadors medioambientals ja que només creixen en llocs poc contaminats. A més, han fet un recorregut al voltant de l’institut per conèixer les espècies silvestres de flora.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La sostenibilitat incorporada a la cultura de centre. Escola Joan Ardèvol de Cambrils (Baix Camp)

Al material escolar de l’escola cada any hi és present la mascota d’escola verda, en Verdi. Els valors de sostenibilitat de l’escola estan arrelats en el dia a dia del centre i l’equip de coordinació d’escoles verdes utilitza qualsevol oportunitat per donar visibilitat i difondre la feina de l’escola verda. Cada any, s’escull un nou model pel material escolar de l’alumnat que sigui atractiu, colorit i amb en Verdi present.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’escola Vedruna Malgrat de Mar (Maresme) crea un espai web amb recursos i activitats sobre temàtica ambiental per a secundària

Durant el mes de maig en el marc de la celebració de la Setmana de la Sostenibilitat la coordinació d’escoles verdes va elaborar un espai web per al cicle de secundària amb recursos i activitats seguint la metodologia d’aprenentatge basat en problemes aplicats a problemàtiques ambientals de l’entorn.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Fem xarxa

Trobada de comitès ambientals a Calonge (Baix Empordà)

El 4 de maig ha tingut lloc la trobada de Comitès Ambientals dels Instituts del Gironès, Baix Empordà i Pla de l’Estany. Un total de 200 alumnes i una vintena de docents amb la col·laboració de submarinistes voluntaris van fer una acció de neteja de platges, espigons i fons marí.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Acció Moixina 2018: trobada dels comitès ambientals a Olot (La Garrotxa)

El 20 de maig un total de 134 alumnes i 10 docents dels comitès ambientals de les 5 escoles verdes de la Garrotxa han actuat en aquesta 4a edició de l’acció conjunta de la Moixina als paratges del Parc Natural de la Zona Volcànica per eliminar espècies invasores i recuperar la biodiversitat d’aquest lloc tan emblemàtic.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos

Visor de fauna dels parcs i platges metropolitanes

Des del mes de gener està en funcionament el visor de fauna del web de l'AMB. És una eina de consulta que mostra, en temps real, les observacions faunístiques fetes als parc i platges de l'AMB a través d'Ornitho i Ocells dels jardins, dos projectes de ciència ciutadana de l'Institut Català d'Ornitologia.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Objectiu Rezero

Daniel Palou i Cecília Caralt (un matrimoni de mestres amb un nen residents a Cistella, a prop de Figueres) van decidir participar en l'experiència Objectiu #Rezero en un moment en què generaven un elevat consum de bolquers. Omplien bosses i bosses d'escombraries.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Vídeo i kahoot sobre com estalviar energia a les escoles

La Diputació de Barcelona posa a l’abast dels centres educatius un vídeo sobre el consum energètic i les mesures que pot adoptar l’alumnat i professorat per contribuir al seu estalvi . També diposen de l’activitat kahoot amb preguntes i respostes preparades per copçar el nivell d’aprenentatge assolit.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Earth Now

Aplicació gratuïta per a mòbils de la NASA que permet observar en temps gairebé real l’estat del nostre planeta en imatges 3D de gran qualitat: estat de la capa d’ozó, quantitat de vapor d’aigua a l’atmosfera, alçada del nivell del mar, grau de salinitat, temperatura superficial, etc.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Enllaços d'interès

Twitter Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4059

logo_generalitat