Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Març 2017 #97

"La nostra recompensa està en l’esforç i no en el resultat. Un esforç total és una victòria completa"

Mahatma Gandhi

Fòrum territorial d’Escoles Verdes a Valls

Un total 59 alumnes i 30 mestres d’educació primària han participat en representació de 21 centres de les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Baix Penedès a la trobada d’intercanvi d’experiències que es va celebrar a Valls el passat 1 de març. En acabar, mestres i alumnes, van fer una descoberta del torrent de la Xamora de la mà de l’alumnat de les escoles verdes de Valls que es van trobar durant el mes de febrer per preparar el recorregut i guiatge.

A l’agenda podeu consultar les dates dels propers fòrums previstos.

Llegiu-ne més

Us expliquem

Fòrum XESC primària del Baix Llobregat a Gavà

Més de 130 alumnes i 60 mestres, representants de 34 centres de Primària de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat del Baix Llobregat es van trobar el dia 8 de febrer a l’Espai Maragall de Gavà per compartir una jornada d’intercanvi d’experiències centrada en la temàtica dels residus.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Trobada territorial d’escoles bressol a Vic

La Universitat de Vic va acollir una trentena de mestres de les escoles bressol verdes de les comarques gironines, de la Catalunya Central i del Maresme - Vallès Oriental el passat dissabte 18 de febrer. Es van compartir experiències i es va fer un treball de grup per esbrinar les claus comunes de l’èxit en la implantació dels projectes de d’educació per a la sostenibilitat a les escoles bressol.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Obertes les inscripcions al Let’s Clean Up Europe 2017

Aquesta acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura promou també la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc. Les jornades tindran lloc del 12 al 14 de maig de 2017. 

Llegiu-ne més
shadow bottom

Les escoles actuen

L’escola L’Olivera (Cabrils) redueix, recicla i reutilitza en la Setmana de la Prevenció de Residus

L’escola de Cabrils va donar a conèixer algunes de les accions de prevenció de residus: reciclatge de restes vegetals del menjador per a l’hort escolar, reciclatge solidari de taps de plàstic, reutilització de palets per a materials de l’escola i la reducció de paper d’alumini amb els boc’n roll.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’escola Lluçanès opta al Premi europeu de la prevenció de residus

L’Agència de Residus de Catalunya ha proposat a l’escola Lluçanès al VIII el Premi europeu de prevenció de residus en la categoria “institucions escolars” per engegar el projecte “We are a sustainable community” que fomenta la cooperació i la comparació de dades entre escoles del Regne unit i Bulgària, entre altres actuacions.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’escola Lola Anglada (Tiana) ja té un hotel d’insectes

Durant el mes de gener l’alumnat de l’escola ha anat portant branquillons a classe per poder construir diversos hotels d’insectes per l’hort. Desprès, entre tots, s’han entretingut seleccionant i separant el material per crear el cau pels insectes que ajudaran a lluitar contra les plagues alhora que pol·linitzaran les flors.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Visita dels ocells a l’escola bressol Els Xiquets (Llers)

Tot va començar quan a l’escola bressol van descobrir que podien deixar trossets de les sobres de la poma de l’esmorzar a fora i els ocellets venien a menjar. A continuació, amb la implicació de les famílies, es van fabricar menjadores pe als ocells.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Projecte pilot de contaminació atmosfèrica i acústica a l’Institut de Sales (Viladecans)

L’Ajuntament de Viladecans i la consultoria ambiental Zerohub, porten a terme una prova pilot consistent en la sensibilització i monitoratge ambiental participatiu. S'ha dissenyat un panell ambiental anomenat LÍQUENS i que recull dades in situ relacionades amb la contaminació atmosfèrica i la contaminació acústica, mitjançant uns sensors connectats al panell informatiu.

Llegiu-ne més
shadow bottom

El racó de l'alumnat

L’escola Josep Fusté (l’Alforja) celebra el dia de l’arbre

L’alumnat va celebrar el Dia de l’arbre amb accions promogudes per l’assemblea d’alumnes del centre. Entres aquestes accions, cada grup-classe ha apadrinat un arbre del pati, li ha triat un nom i ha recollit propostes per conèixer-lo millor.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’escola Vedruna Sant Elies (Vilafranca del Penedès) celebra el seu desè aniversari com a escola verda

Per aquest motiu, durant aquest mes tots els cursos han realitzat una acció especial, com l’elaboració de caixes niu o la replantació forestal, amb l'objectiu per millorar el nostre entorn i promoure la seva conservació més enllà de l'àmbit estrictament del centre escolar.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Compartim projectes amb entitats

CEN i el joc de cartes sobre natura

L’entitat CEN ha desenvolupat un joc de cartes sobre la natura que es finançarà a través de la plataforma Crowdfunding Verkami fins al 4 d’abril de 2017. Els beneficis es destinaran a projectes de conservació de l’associació CEN.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos

Guia de rastres de mamífers

La Societat Espanyola per a la Conservació i Estudi de Mamífers ha publicat una guia virtual dels indicis dels mamífers de la península Ibèrica, Illes Balears i Canàries.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Ull del temps

És una aplicació mòbil de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya que permet veure com era i com és el lloc on estàs, així com tot el territori català, molt útil per estudiar els canvis paisatgístics i urbanístics.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Minerals de sang. Viatge al punt zero de la tecnologia

Què s’amaga darrera el nostre mòbil, ordinador o tauleta? Un reportatge de TV3 de 10 minuts explica la realitat dels països d’on s’extrauen els minerals per fabricar aquesta tecnologia.

Llegiu-ne més
shadow bottom
X un bon clima

Es tracta d’una eina que calcula de manera senzilla les conseqüències de les nostres activitats quotidianes sobre el canvi climàtic. Calcula el diòxid de carboni (C02) que produeix el teu consum quotidià, els teus desplaçaments, i l’habitatge on vius o l’oficina on treballes.

Llegiu-ne més
Consumòpolis

Fitxes per treballar el consum responsable al centre educatiu sobre temàtica diversa: alimentació, estalvi energètic, compra sostenible...

Llegiu-ne més
shadow bottom
Agenda

Enllaços d'interès

Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4059

logo_generalitat