Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Setembre 2017 #101

"No és la resposta el que il·lunina, sinó la pregunta"

Eugène Ionesco.

Premi Escoles Verdes 2017

L’objectiu del Premi Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya és reconèixer públicament iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat fetes per escoles que tenen el Distintiu d’escola verda.

El premi té dues categories:

• Trajectòria de millora continuada en el procés d’ambientalització del centre
• Reconeixement a una actuació singular, en dues modalitats: una actuació vinculada a prevenir o reduir el soroll que s’hagi desenvolupat en el marc d’un treball en xarxa i l’altre modalitat, una actuació vinculada a prevenir o reduir el soroll en un centre educatiu en concret.

La presentació de candidatures s’haurà de fer abans del 2 d’octubre a les 12h i el lliurament de premis es farà el 25 de novembre al Museu de les Aigües de Cornellà del Llobregat.

Llegiu-ne més

Us expliquem

Oferta formativa del Programa escoles verdes (PEV)

Ja es poden consultar els cursos de formació inicial i els seminaris territorials d’equips de centre (SEV6) i de coordinació d’equips de centre (SEV3) del PEV. El període d’inscripció és del 12 al 26 de setembre de 2017 i les assignacions es podran consultar a partir del 9 d’octubre. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’assessoria tècnica del PEV pendent de nova contractació

Actualment s’està tramitant per procediment obert la contractació del servei d’assessoria tècnica del PEV per als propers dos cursos. Es preveu tenir en marxa el nou servei d‘assessoria a mitjan del mes d’octubre. Tant aviat el tinguem adjudicat, us ho farem saber. Fins llavors, podeu adreçar les vostres consultes i compartir les vostres accions adreçant-vos a la nostra bústia de correu electrònic: escolesverdes.tes@gencat.cat

Llegiu-ne més
Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (16 a 22 de setembre)

Les escoles hi esteu convidades a participar i a promoure-la amb l’organització d’activitats que podeu consultar al Catàleg d’activitats sobre mobilitat sostenible. També hi trobareu recursos com el Joc de la Serp.

Us animem a compartir amb nosaltres les accions que promogueu per publicar-les al butlletí d‘octubre (escolesverdes.tes@gencat.cat)

Llegiu-ne més
shadow bottom

Les escoles actuen

L’escola Ribagorçana del Pont de Suert (Alta Ribagorça) celebra el dia sense cotxes

Durant el mes de maig l’alumnat de tota l’escola va treballar la mobilitat sostenible.  Un dels recursos emprats per treballar aquest tema va ser el Joc de la Serp, que va facilitar l‘elaboració d‘un treball d’estadística per analitzar l’evolució de la mobilitat en el context escolar. Per acabar, el dia 31 de maig es va celebrar “El dia sense cotxes”. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Clean&Up Day de l’escola Jeroni de Moragas de Santpedor (Bages)

El mes de maig el centre va organitzar la setmana verda i una de les activitats de l’alumnat de secundària va ser la participació al Clean&Up Europe recuperant els espais del voltant del centre. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Calçotada de l’escola Delta-Espiga de Vilafranca (Alt Penedès)

Enguany l‘alumnat de l’escola Delta-Espiga ha celebrat una calçotada amb el professorat gaudint d’una jornada amb la col•laboració de tothom en la preparació dels calçots i de les verdures de l’hort.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Creació del Guino-Bosc a l'escola Josep Guinovart de Castelldefels (Baix Llobregat)

Amb l’objectiu de conèixer millor la importància dels boscos madurs, s’ha creat a l’entrada de l’escola el “Guino arbre“ de les 7 branques. Tot l’alumnat de l’escola ha participat en la decoració i ha deixat escrits pensaments i desitjos. També han creat el seu propi bosc madur al costat de la porta principal aprofitant uns nesprers que ja tenen ben arrelats. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ja han nascut els pollets de l’escola La Sardana de Badia del Vallès (Vallès Occidental)

Ahir van néixer els pollets. Després de 21 dies de tenir-ne molta cura, girant els ous matí i tarda i mantenint la temperatura de 35 ºC, finalment han nascut tres pollets dels 7 possibles.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Festa del medi ambient i setmana de la natura a l’escola Roser Capdevila de Polinyà (Vallès Occidental)

Tot l’alumnat ha participat en els tallers que s’han organitzat per celebrar el Dia del Medi ambient. Les famílies han col•laborat portant el material demanat per als diferents tallers: construccions amb material de rebuig, reciclatge d’ampolles d’aigua, brics transformats en moneders i mitjons reutilitzats que es converteixen en ninots amb cabells.

Llegiu-ne més
shadow bottom
“Que el món vaigi sobre rodes és feina de tots“. Celebració del Dia del Medi Ambient a l’escola FEDAC Guissona (la Segarra)

Tota l’escola, liderats per l’alumnat de  3r ESO- Biologia ambiental, ha sumat esforços per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient 2017 i salvar un bocinet de la Segarra amb una acció de neteja de l’entorn proper i una proposta de reutilizació dels pneumàtics recollits.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Plantada d’arbres per celebrar el Dia del Medi Ambient a l’escola Marta Mata (Viladecans)

L’alumnat de tots els nivells escolars han participat en la plantada de moreres, pruneres, llorers, nesprers i magraners en commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient. 

Llegiu-ne més
shadow bottom

Fem xarxa

Participació a la 4a Trobada d’Experiències en Educació Ambiental a Vila-real (Castelló)

El dissabte 3 de juny dos representants de l'escola verda Sant Gil de Torà i un representant de l‘Institut del Morell van assistir a Vila-real a la Trobada amb 10 escoles i instituts de la zona per compartir els projectes i exposar les avantatges d’estar integrats en xarxa.

Llegiu-ne més
shadow bottom
“Acció Moixina” de recuperació de l’entorn dels comitès ambientals d’Olot

El 19 de juny ha tingut lloc aquesta activitat participativa de millora i coneixement del medi natural i social als Paratges de la Moixina (Olot) per als membres dels comitès ambientals del Programa escoles verdes del seminari d'equips de centres de la comarca de la Garrotxa.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos

El canvi climàtic i els nens

UN CC:Learn i UNICEF ofereix un nou mòdul de formació en línia i gratuit sobre el canvi climàtic. 

Llegiu-ne més
Guia d’espècies invasores

Una nova guia d'espècies exòtiques invasores d’ambients fluvials elaborada per l'Associació Hàbitats, amb la col•laboració de l'Associació ADEFFA, i editada per la Diputació de Barcelona.

Llegiu-ne més
Material didàctic sobre la transició energètica a les renovables

Material elaborat pel CESIRE que aborda una reflexió sobre el proper exhauriment dels combustibles no renovables (petroli, gas, carbó i urani) i les conseqüències de la seva combustió sobre el sistema climàtic de la Terra.

Llegiu-ne més
Tallers gratuïts de Cosmocaixa

Les escoles verdes que visitin Cosmocaixa durant aquest curs escolar, podran gaudir dels tallers que s’ofereixen de forma gratuita per a educació infantil, primària i secundària. 

Llegiu-ne més

Enllaços d'interès

Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4059

logo_generalitat