Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Març 2016 #87

"Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món"

Proverbi africà

Jornades d'intercanvi territorial

Les Jornades d’intercanvi territorial entre centres adherits al Programa ja estan en marxa.  El 27 de febrer, les escoles bressol de la Catalunya central, Lleida, Maresme i Vallès Oriental es van trobar a Santpedor i Granollers, respectivament. El 2 de març es fer a Manresa la jornada de les escoles de primària de la Catalunya central; i el 4 el Fòrum de la XESC del Baix Llobregat a Castelldefels. Aviat trobareu informació al web sobre aquests intercanvis.

Llegiu-ne més

Us expliquem

Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica

Se’n convoca la IV edició. Poden optar-hi tots els centres educatius d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial i llar d’infants de Catalunya que hagin desenvolupat un projecte o una experiència relacionats amb la producció agrària o l’alimentació ecològica, al llarg del curs escolar anterior a l’any en què es convoca el premi.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Les escoles actuen

Projecte Ciudad Ciencia

L’Escola Santa Maria de l’Alba (Tàrrega) s’ha inscrit aquest any en el Programa Ciudad Ciencia, en el qual faran una sèrie d’experiments relacionats amb l’hort escolar i el compostatge. Els avenços que fan els van publicant en el blog de Ciudad Ciencia, compartit amb totes les escoles participants.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Lliga Verda: reciclatge a l’aula  

L’Institut Josep Lluís Sert de Castelldefels porta a terme un concurs per promoure la recollida selectiva a les aules ja que es va veure la necessitat de cercar alguna acció per tal de potenciar-la.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Reutilitzem materials a educació física

Des de l’àrea d’educació física de l’Escola Ull de Vent de la Bisbal del Penedès ens mostren el seu compromís amb el medi ambient. Els i les alumnes de 5è han reutilitzat ampolles de suavitzant i les han fetes servir per a activitats esportives diverses. Ha estat una bona experiència aprendre a gaudir jugant amb material reutilitzat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Camí escolar, camí amic

L'Escola Lluís Millet del Masnou va participar en el concurs de vídeos de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2015 amb el vídeo "Camí escolar, camí amic".
Tot i no haver guanyat el concurs, el vídeo ja ha estat vist més de 3.000 vegades. Us el deixem perquè comproveu que ho podia haver fet perfectament. Molt bona feina!

Llegiu-ne més
shadow bottom
Vols ser gran? Fes el soroll petit!

A l’Escola Joan Rebull de Reus han estat treballant la contaminació acústica durant aquest curs. Durant dues setmanes van poder fer servir “l’orella gegant” i els sonòmetres que van que s’adonessin del soroll que hi ha al centre. A partir de l’anàlisi de les dades amb decibels han pogut començar a buscar solucions per millorar la contaminació acústica entre tots. Així que, a partir d’ara, fan el soroll petit!

Llegiu-ne més
shadow bottom
Bombolles per a un somni

L’Escola La Noguera de Balaguer té un projecte d’emprenedoria: Bombolles per a un somni. Elaboren sabons amb oli usat i els venen a l’Ecobotiga de l’escola i també a través de la web del centre. A més, set vegades a l’any surten a fires a vendre els seus productes amb l’ajuda de les famílies. Els beneficis que en treuen serveixen per finançar el viatge de final de curs dels alumnes de 6è.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Som Escola Verda

La comissió d’escola verda del col·legi Santa Maria de Blanes ha creat un tríptic amb l’objectiu d’informar i conscienciar tota la comunitat educativa de la importància pedagògica i ambiental que té reduir, reutilitzar i reciclar tant a les activitats escolars com a casa. El tríptic està dividit en tres parts: Guia de bones pràctiques a l’escola, Guia de bones pràctiques a les sortides i Consells ecològics. 

Llegiu-ne més
La pesca a l’Escola Torres Jonama de Mont-ras

La setmana del 16 al 20 de novembre ha estat, amb la col•laboració de les famílies, “la setmana de la pesca”. Hem après que fa milers d’anys que es pesca; que la pesca ha anat evolucionant des de la Prehistòria fins ara; com se utilitzen els diferents arts, alguns més sostenibles que altres; com arriba el peix a les peixateries i quins tipus d’animals es pesquen i ens mengem (no tot són peixos!); com són els peixos per dins i com es conservaven abans que existissin els congeladors.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’amic invisible a l’Escola Terraprims

Des de ja fa uns quants anys, a l’escola Els Terraprims de Camallera, els i les alumnes de cicle mitjà i superior, en comptes de fer cagar el tió, fan l’amic invisible. Però, no és qualsevol tipus d’amic invisible! La seva particularitat és que els regalets són fets pels mateixos alumnes i amb material de rebuig.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Caixes nius i menjadores a l’Escola Quermany

Alumnes de primària de l’Escola Quermany de Pals han construït menjadores i caixes nius per als ocells del pati, durant les sessions de tallers internivells en què participen alumnes de 1r a 6è. Els nius i menjadores s’han penjat durant la tardor i l’hivern; les menjadores es retiraran a la primavera quan els animals ja trobin suficient aliment a la natura. Esperem que els ocells de l’entorn puguin fer del pati de la nostra escola la seva llar. 

Llegiu-ne més
shadow bottom

El racó de l'alumnat

Projecte Tinguem Cura del Planeta

Els alumnes de l’Institut Lluís de Peguera de Manresa participen en el projecte Tinguem cura del planeta. Han analitzat les raons del desconeixement i/o  poc respecte de l’entorn natural de la ciutat per part dels ciutadans. Després, cada grup s’ha proposat una acció que pogués contribuir a la solució d’algun dels problemes detectats.

Llegiu-ne més

Fem xarxa

El seminari PEV del Gironès visita l'Escola Montessori Palau

El 18 de febrer, els representants de les escoles verdes del Gironès ens hem trobat a l'Escola Montessori-Palau de Girona. La idea és que en cada reunió coneguem com les diferents escoles aposten per millorar l'educació ambiental. Alumnes d’ESO del comitè verd els vam fer de guia pel bosc de l’entorn de l’escola, l'hort i la granja i els vam mostrar el sistema de  separació de residus.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Compartim projectes amb entitats

Jo sòc donant ambiental

L’Obrador del Tercer Sector Ambiental (o3sac) llança amb el suport del Departament la campanya "Jo sóc donant ambiental", destinada a gent amb ganes de protegir i millorar el medi ambient, i que posa a l'abast de tothom més de 50 projectes impulsats per 47 entitats ambientals de Catalunya. Entra a la web i comprova la gran feina que les entitats ambientals i el seu voluntariat  estan fent.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos

De cada aula un cinema!

El Petit FICMA proposa un programa pedagògic de cinema ambiental adreçat als centre educatius amb l’objectiu d’apropar el cinema com a eina pedagògica i transmissorade valors.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Recursos per treballar l’eficiència energètica

Amb motiu del Dia Mundial de l’Eficiència energètica, el Servei de Documentació d’Educació Ambiental del’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un recull de recursos per treballar l’estalvi energètic a l’aula.

Llegiu-ne més
RIU.net

Una app per avaluar la qualitat ecològica dels rius d’una forma senzilla. L'aplicació ensenya a geoposicionar-se, elegir la tipologia del riu, fer el test de qualitat hidromorfològica per estudiar el paisatge del riu, fer el test de qualitat biològica per determinar organismes invertebrats com a indicadors de qualitat de l'aigua i obtenir resultats de l'estat ecològic del riu.

Llegiu-ne més
shadow bottom
22 de Març Dia Mundial de l’aigua

Per celebrar el Dia Mundial de l'Aigua (22 de març) per L'Agència Catalana de l'Aigua convida els joves i les famílies a participar en el concurs fotogràfic d’Instagram.

Llegiu-ne més
“Tanto hambre, tanta comida”

Un article sobre malbaratament alimentari publicat pel Centre Nacional de Educació Ambiental (CENEAM).

Llegiu-ne més
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4059

logo_generalitat