Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat
Gener 2016 #85

'A vegades sentim que el que fem només es una gota en el mar, però el mar seria menys si li faltés aquesta gota'

Teresa de Calcuta

Dues escoles verdes guanyen el premi E2 Emprenedors
  • Escola Dos Rius de Camarasa. Premi al millor projecte: La meva escola és emprenedora . Activitat: Comercialització de productes artesanals fets amb material de reciclatge. Infantil i primària (de P3 a 6è).
  • Escola La Noguera de Balaguer. Premi al projecte més interactiu amb l’entorn: Bombolles per un somni. Activitat: Elaboració de sabó artesanal a partir d’oli reciclat. Cicle superior de primària (5è i 6è).
Llegiu-ne més

Us expliquem

Nova imatge del portal web

Per tal de facilitar l'accés a continguts i serveis necessaris des de qualsevol lloc i a tothora, el nou portal gencat s’ha redissenyat i desenvolupat per facilitar l’accés multicanal i multidispositiu per part de la ciutadania; és a dir, s’hi pot accedir des de tot tipus de dispositius: ordinador de taula, telèfons intel·ligents, tauletes de diferents sistemes...

Llegiu-ne més
L’Escola Emili Carles Tolrà guanya el concurs de vídeos per a la Mobilitat Sostenible i Segura

Tretze centres educatius que tenen el distintiu d’escola verda van participar en el concurs de vídeos que es va convocar en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2015. Han estat moltes les persones que han vist i votat pel seu vídeo preferit. Agraïm a les escoles participants la feina feta i esperem que aquesta activitat hagi servit per sensibilitzar la comunitat educativa de la importància d’avançar cap a una mobilitat més sostenible i segura. Felicitem els guanyadors!

Llegiu-ne més

Les escoles actuen

Millorem la mobilitat del Poble!

En la Setmana de la Mobilitat Sostenible, l'Escola Bernardí Tolrà (Vila-rodona) va participar en diverses activitats de la població de Vila-Rodona com ara una ruta visitant monuments o un estudi de la mobilitat. Els més grans van redactar una carta on es recullien les mancances de mobilitat del municipi que va ser entrada al registre de l'Ajuntament i llegida per l’alumnat a l’Alcalde i a la Regidora de Medi Ambient.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Compromís, solidaritat i sostenibilitat

Al Col·legi Sagrada Família (Santa Perpètua de la Mogoda) hem trobat una forma d'incentivar l'alumnat a reutilitzar el paper i alhora col•laborar en una causa solidària. Tots els estudiants, mares i pares, professors, tutors i personal PAS s’han involucrat molt en aquest projecte elaborant origamis tot reutilitzant papers. Entre tots, l’escola ha aconseguit portar més de 4500 origamis a la Mutua General de Catalunya. Els diners aconseguits (1€ per origami) es faran arribar a la fundació Josep Carreres.

Llegiu-ne més
Programa de Salut Integral a l’Escola

El programa SI! vol promoure la salut des de la infància amb l’adquisició d’hàbits saludables L’Escola Vedruna de Berga ens explica com l’implementa:

  • A Ed. Infantil es treballa el cos, els hàbits saludables i l’esport
  • A CI de primària, s’introdueix a l’assignatura de medi natural: el cos, l’alimentació, les emocions i l‘exercici físic.

Els i les alumnes participen en les activitats proposades, en gaudeixen i els fa molta il·lusió rebre la visita del “Càrdio”.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Mercat d’intercanvi

Per tercer any consecutiu, durant els dies previs a Nadal, l'Institut Cristòfol Despuig (Tortosa) ha organitzat El Mercat d'intercanvi i de segona mà, en què tota la comunitat educativa pot participar portant objectes que ja no utilitza i que a algú li poden interessar. El lema és: «A mi em fa nosa i a tu et serà útil».Un cop més ha estat un èxit de participació!

Llegiu-ne més
shadow bottom
Allarguem el cicle de vida dels productes: “reutilitzem”.

Les Escoles de Gurb decorem el vestíbul de l’escola a la tardor, a l’hivern i a la primavera, sempre amb materials reutilitzats; volem allargar i donar nova vida als residus, reutilitzant-los de manera que els fem més útils i no malbaratem recursos i materials. Mireu que original ens ha quedat la decoració d’hivern (Nadal) amb pneumàtics, taps, i.... BONES FESTES A TOTS!

Llegiu-ne més
shadow bottom
Concurs aula neta i sostenible

L’Institut Santiago Sobrequés (Girona) ha posat en marxa un concurs per aconseguir tenir unes aules netes i agradables per poder treballar millor i avançar en la tria adequada dels residus. Sense avís previ, una Comissió formada per professors, conserges, alumnes i personal de neteja passarà per les classes a veure’n l’estat d’ordre i neteja i els donarà una puntuació, tenint en compte uns seguit de criteris d’ordre, neteja i sostenibilitat. Aniran informant dels resultats a través de la pantalla de notícies a l’entrada de l’institut.

A final de curs la classe guanyadora serà premiada amb una activitat matinal i un esmorzar.

Llegiu-ne més
Un Jardí de llegums

Aquest any a l’escola Montserrat de Sarrià de Ter hem decidit portar a terme, durant la Setmana de la Ciència, una activitat que relacionava l’apartat de ciències amb el d’escola verda. Un objectiu era que tota l’escola hi pogués participar, que tot l’alumnat formés part del projecte; l’altre era treballar d’alguna manera la temàtica dels llegums, pel fet que aquest és l’any d’aquest aliment. I tot això ajuntar-ho amb la idea que som Escola Verda, i que per tant s’havia de mantenir aquest esperit com a ingredient principal. Així doncs, va sorgir la proposta de fer un jardí de llegums.

L’alumnat va gaudir molt fent l’activitat però també fent hipòtesis de si creixerien, quan tardarien a començar a sortir, quina seria la llegum amb més alçada...

Llegiu-ne més

El racó de l'alumnat

Alumnes de 6è de l’Escola Emili Carles Tolrà treballen la Cimera de l’ONU de París

Aquests dies, els alumnes de 6è de l’Escola Emili Carles Tolrà, hem estat treballant la cimera de l'ONU de Paris i vam trobar un article que explica molt fàcilment què fer per no contaminar tant, no emetre tant de CO2 a l'atmosfera i així evitar l'escalfament del nostre planeta...Una de les coses que hem decidit és que volíem que tothom sabés com s’ha de fer per no contaminar tant. Així hem fet una introducció i un desenllaç i hem decidirtenviar-los a totes les famílies de l'escola i als mitjans de comunicació; també us demanem a vosaltres que en feu màxima difusió entre totes les vostres amistats. Moooooooltes gràcies! Perquè un altre món és possible!

Llegiu-ne més
Decoració de places nadalenques amb material reciclat

Des de l’Escola Rocaprevera (Torelló) han realitzat la decoració de la plaça Verdaguer. Aquesta decoració, feta tota ella amb materials reciclats, l’han anomenat “Vincles”. Aquest títol té en compte la situació actual, i es mostra sensible amb la germanor dels pobles creant lligams entre diferents cultures.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Decidim i Informem

Els i les alumnes del Comitè Ambiental de l’Escola Els Estanys (Platja d’Aro) hem planificat les tasques que portarem a terme aquest curs. Un cop programades, hem anat per totes les classes explicant-les i recordant per què som “Escola Verda”.

També hem penjat aquestes noves propostes a la intranet del centre a fi de compartir les nostres actuacions amb tota la comunitat educativa.

Aquest curs hem començat amb molta empenta i amb molta il·lusió i esperem ser capaços d’encomanar-los a la resta de nens i nenes de l’escola i a tota comunitat educativa.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Fem xarxa

Aquesta setmana MOU EL CUL!

L’Escola Pia de Caldes de Montbui ens explica que entre el 23 de novembre i el 2 de desembre va tenir lloc la tercera convocatòria del joc Mou el cul!, que convida els alumnes de totes les escoles de Caldes de Montbui a anar a classe durant cinc dies seguits a peu i seguint els “Camins escolars”. Aquest joc comença amb una cercavila animada i proposa als infants que repeteixin el mateix gest d'anar a peu a l’escola durant cinc dies seguits i que aconsegueixin cinc segells que acrediten que han completat el joc i tenen dret a l'obsequi. Amb aquesta iniciativa, que sorgeix d'una proposta del Consell d'Infants, es volen incentivar hàbits saludables i desplaçaments sostenibles dins del municipi.

Llegiu-ne més
Plantada d’arbres i flors. Escola Galceran de Pinós (Bagà)

Al final del segon trimestre, amb la col·laboració del Parc Natural Cadi Moixeró i l’ajuntament, a l’escola organitzem un una plantada arbres i flors als parcs i a les jardineres del poble. Hi participen tots els alumnes de l’escola agrupats per internivells i, a cada grup, hi ha un mestre responsable i personal del parc Natural per ajudar-los a plantar.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos

10 curtmetratges per educar en valors

Xarxanet.org, ha fet un recull de 10 curtmetratges per educar en valors els més petits. Aquesta és una selecció del llistat de 45 realitzat per la Revista Educación 3.0

Llegiu-ne més
shadow bottom
Neix una web que agrupa projectes de servei comunitari

El Consorci d’Educació de Barcelona crea el portal amb voluntat de conjugar totes les iniciatives que es duen a terme a la ciutat. Un espai en què es podran descobrir prop d’un centenar de projectes d’ApS que s’han desenvolupat en els darrers temps.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Atles de la Nova Ruralitat

Elaborat per la Fundació del Món Rural amb la voluntat de fer reflexionar sobre les realitats específiques i diferencials del món rural català.

Aquests materials constitueixen una eina bàsica per conèixer el territori i aprendre a treballar amb mapes, gràfics, imatges... A part del material gràfic, es donen unes orientacions didàctiques i es faciliten quatre exemples d’aplicació a l’aula.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Compra, Llença, Compra. Un vídeo sobre l'obsolescència programada

L'obsolescència programada és l'escurçament deliberat de la vida d'un producte per incrementar-ne el consum. Basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d'arxiu molt poc conegudes, Compra, Llença, Compra, relata la fascinant història de l'obsolescència programada des dels seus orígens cap a 1920.

Llegiu-ne més
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4059

Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat