• Imprimeix

Educació i voluntariat ambiental als parcs naturals

Educació i voluntariat als parcs naturals

Fa més de tres dècades que als parcs naturals de Catalunya es desenvolupen accions d’educació i sensibilització ambiental, amb un ventall ampli de públics i col·laboradors. No obstant això, el desenvolupament d’aquestes accions sovint ha estat poc planificat, i ha donat resposta a necessitats puntuals més que a una planificació estratègica de cada espai natural amb visió conjunta de tots els parcs. Així mateix, el grau de desplegament de l’educació ambiental és desigual segons l’espai protegit. 

Amb aquest punt de partida, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, que agrupa les competències de gestió dels parcs naturals i també les de foment i planificació coordinada de les activitats d’educació ambiental, vol disposar d’un Pla estratègic sobre educació i voluntariat ambiental als parcs naturals de Catalunya.

L’àmbit territorial d’aquesta diagnosi i del Pla es correspon amb un total de 14 parcs naturals i altres espais naturals de protecció especial que gestiona el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Són, concretament, els següents: Aiguamolls de l’Empordà, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Cap de Creus, Capçaleres del Ter i del Freser, Delta de l’Ebre, els Ports, l'Albera, Mas de Melons i Secans de Lleida, Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, Poblet, Serra de Montsant i Zona Volcànica de la Garrotxa.