• Imprimeix

Rio +20 (2012)

Rio+20

Nom oficial: Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible (UNCSD, acrònim en anglès).

Nom informal: Rio+20

Organitzadors: les Nacions Unides

Govern amfitrió: el Brasil

Secretari general de la conferència: Sha Zukang

Dates de celebració: 20-21-22 de juny del 2012

Lloc de celebració: Rio de Janeiro

La cimera de Rio+20 marcarà el 40è aniversari de la primera gran conferència de política internacional amb el terme medi ambient al títol –Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient Humà, Estocolm 1972– i celebrarà també el 20è aniversari de la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, coneguda com Cimera de la Terra, que va tenir lloc a Rio de Janeiro el 1992. 

La cimera Rio+20 vol servir no només per revisar i actualitzar la implementació del concepte de desenvolupament sostenible, sinó també per reviure "l'esperit de Rio" d'integració, d'unitat i d'ambició. S'espera que la conferència mostri la vigència i la capacitat d'incidència del desenvolupament sostenible a escala internacional i permeti consolidar el desplegament de les polítiques vers una economia ecoeficient. Finalment, però no menys important, Rio+20 pot representar una nova oportunitat per enfortir el rol dels governs locals i regionals en polítiques de desenvolupament sostenible, tal com ho va ser la Cimera de la Terra l'any 1992.

Les tres sessions del Comitè Preparatori (ComPrep) prèvies a la celebració de la conferència de Rio+20 estan previstes per les dates 17-19 de maig del 2010, 7-8 de març del 2011 i maig del 2012.

 

Els objectius de la UNCDS 2012 seran:

  • Assegurar que es renovi el compromís polític pel desenvolupament sostenible,
  • avaluar els avanços i les llacunes en la implementació dels compromisos que s'acordin, i
  • tractar els reptes nous i emergents.

 

Com a temes, la UNCDS 2012 inclourà:

  • Una economia verda en el context del desenvolupament sostenible i la eradicació de la pobresa.
  • El marc institucional per al desenvolupament sostenible.

 

El Govern de Catalunya va ser conscient de l’oportunitat de mantenir un seguiment i una participació activa en un esdeveniment de primer ordre com va ser la Conferència de Rio+20 i el seu procés de preparació. És per això que el Govern va impulsar el debat entorn Rio+20 a Catalunya i n’ha incorporat els resultats a les polítiques de Catalunya com és el cas de l’economia verda i circular i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Destacar que, per fomentar el debat en el territori, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona van obrir el portal web www.riomes20.cat. Aquest portal va tenir l'objectiu d’aglutinar les accions de tots els actors de Catalunya a la Conferència per al Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides Rio+20. Actualment aquest domini és obsolet.

Per a qualsevol dubte o qüestió relacionada amb l'acció del Govern de Catalunya per a durant la Conferència Rio+20 podeu enviar un correu electrònic a: ads.tes@gencat.cat indicant nom i cognoms, organització, municipi i correu electrònic de contacte.

Data d'actualització:  26.09.2018