• Imprimeix

Avaluació de la qualitat del cel nocturn

Avaluació de la qualitat del cel nocturn

El 2012, la Direcció General de Qualitat Ambiental va engegar el projecte d’avaluar la qualitat del cel nocturn als parcs naturals i altres espais d’interès natural de Catalunya, amb la realització de campanyes de mesurament de la brillantor del fons del cel anuals.

La brillantor del fons del cel és la brillantor o resplendor atribuïble a la radiació de fonts o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l'atmosfera. Per avaluar-la, es mesura el flux lluminós procedent del cel per unitat de superfície i d'angle sòlid.

Els resultats s’expressen en unitats de magnituds per segon d'arc al quadrat (mag.arcsec-2). Aquestes unitats indiquen un cel més fosc -i per tant més proper a les condicions naturals- quant més elevats són els valors obtinguts.

En aquest apartat es troben els resultats de les diferents campanyes de mesurament i la seva anàlisi, en la qual es determinen l’estat de les porcions del cel estudiades i els principals focus de contaminació lumínica que les afecten.

Els resultats d’aquestes campanyes es publiquen, també, de forma conjunta en el Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es representen les dades en un format de fàcil consulta i accés.

El visor del mapa posa a disposició del ciutadà l’estat del cel nocturn, en el qual es poden visualitzar els nivells de qualitat del cel nocturn segons una classificació qualitativa de fàcil comprensió i els valors mitjans mesurats de brillantor del fons del cel, oferint el detall tècnic perquè sigui un bon recurs per a professionals i aficionats a l’astronomia.  

Data d'actualització:  31.01.2018